Maple Vloeren

Hard Maple (canadees esdoorn) plankenvloeren

Canadees Hard Maple groeit aan de oostkust van Canada. Het meeste Maple dat Fairwood koopt is afkomstig uit de berggebieden rond de Niagara Falls watervallen.

Hard Maple is een harde creme witte houtsoort met een fijnporige houtstructuur. De tekening van de maple plankenvloeren is rustig en haast teruggetrokken. Toch is het een heel herkenbare houttekening die specifiek bij maple vloeren hoort.

maple plankenvloeren


Verschillende soorten Maple planken vloeren

  • Massieve Maple plankenvloeren
  • Lamelparket Maple plankenvloeren
  • Bourgogne Maple plankenvloeren (dunne laag van esdoornhout die verlijmd en gespijkerd wordt op ondervloer)

Sorteringen Maple plankenvloeren

  • Blank Maple vloeren
  • Bruin Maple vloeren

Blank Maple vloeren

Een voorbeeld van een blank Maple plankenvloer ziet u hierboven afgebeeld. Alhoewel er wel teint verschillen tussen de onderlinge maple planken is waar te nemen, zijn de planken opzich eenduidig in kleur.

maple vloeren van planken 

Slechts hier en daar mag een bruin stukje verkernd maple voorkomen. De planken voor de blank maple vloeren zijn hiervoor speciaal gesorteerd. De afwerking van de maple vloeren bepaalt hoe wit of creme u de maple plankenvloer wit hebben.

Bruin Maple vloeren

Net als bij essenbomen vindt er naarmate de maple bomen groter en ouder worden een verkerning plaats.

Het binnenste van de maple bomen worden bruin.

bruin maple plankenvloeren

Wanneer de maple bomen voor maple plankenvloeren gezaagd worden, komen er naast blanke maple planken ook planken voor die een bruine vlamtekening hebben.

Bij bruin maple vloeren worden deze planken met bruintekening juist binnen de selectie gehouden en niet uitgesorteerd zoals bij blank maple vloeren.

De buin maple plankenvloer krijgt hierdoor een heel natuurlijke, maar wel drukkere uitstraling.

Er is geen significant onderscheid tussen de hardheid of de sterkte van de blank maple planken en de bruin maple planken. Beide delen van de maple boom kunnen derhalve zonder enig probleem door elkaar worden gelegd in de maple vloeren.

bruin maple vloer